İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Türk Eximbank İAOSB'li İhracatçılarla Bir Araya Geldi

Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ve Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi’ndeki ihracatçı firmalar ile bir araya gelerek, kredi sistemleri hakkında bilgi verdiler.
 
Eskinazi; Türk Eximbank ile yakından çalıştıklarını, bu doğrultuda KOBİ’lerin başta sigorta olmak üzere tüm konular hakkında bilgi almaları için bir irtibat ofisi açtıklarını belirtti. Eskinazi, Türk Eximbank’ın faiz oranları ile ihracatçıya ve sanayiciye her zaman destek olduğunu önemle vurguladı. Her sene yeniden yapılandıklarını belirten Türk Eximbank Genel Müdürü Adnan Yıldırım ise ihracat yapan firma sayısı yoğun olan OSB’lerde toplantılar düzenleyerek görüşmeler gerçekleştirdiklerini söyledi.
 
Yıldırım; “Eskiden beri desteği ve enstrümanları ile süregelen bir Eximbank var. 2017 ve 2018 yılında bu geleneği doğrudan ihracatçı şirketlerle çalışır bir hale getirdik. Önceki yapı diğer bankalardan sadece teminat mektubuyla çalışabiliyordu. Biz onu dönüştürdük, bu çalışmaları da ihracatçıların ve sanayicilerin içinde bulunduğu çerçeveden hiç çıkmadan üç boyutlu olarak sürdürdük. Buradaki önceliğimiz kendimizi iyileştirmek ve şubeleşerek hizmet verdiğimiz kesimin işini kolaylaştırmak oldu. Bununla bağlantılı olarak biz, Haziran ayından itibaren bankalardan teminat mektubu olmadan, hem yurt içinde hem de yurt dışında teminat verebilen bir yapıya geldik. Daha öncesinde yurt dışı teminat mektubu ve garanti programlarını devreye almıştık. Artık içerde de kendi bankanızdan işletme kredisi kullanmak isterseniz, artık biz de o bankaya garanti verir hale geldik” dedi.
 
Türkiye’deki 52 banka arasında kredi büyüklüğü bakımından 9’uncu, aktif büyüklüğü bakımından da 10’uncu önde gelen banka olduklarını belirten Yıldırım, geçen yıl 39,3 milyar dolar verdikleri desteği bu yıl 46 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Türkiye ekonomisi yüzde 7, ihracatı ise yüzde 10 oranında büyürken, Türk Eximbank olarak yüzde 19 dolar bazında desteklerini artırabildiklerinin altını çizen Yıldırım, bu yıl asgarinin iki katı üzerinde dolar bazında desteklerini artıracaklarını kaydetti.
 
Türkiye’deki ihracatlı kredilerin yüzde 45’ini tek başına kullandırdıklarını, verdikleri kredi sigorta desteklerinin de bugün itibari ile yüzde 25’ini oluşturduğunu söyleyen Yıldırım, ihracat yapan şirketlerin içerdeki sigorta alacakları arasında Türkiye’nin en büyük şirketi olduklarına dikkat çekti.
 
Yeni bir uygulamayı devreye soktuklarını açıklayan Yıldırım; “Yurt dışı sigortada alacakları, yurt içi sigortada da poliçeyi teminat mektubu yerine kabul edeceğiz. Sigortanın binde 3 maliyeti var. Biz bu dönüşümü sağlarken, böylesine zor bir dönemde 2017 yılında fonlama maliyetlerimizi düşürdük. Orta ve uzun vadeli fonlama maliyetlerini düşürsek de ihracatçılara bir an önce ulaşması için kısa vadeli programlara da bunu yansıttık ve hiç faiz artırmadık. Bir de yatırım kredilerinde 10 yıl, işletme kredilerinde de 6 yıl vadeli olmak üzere bir program açtık. Bakanlar Kurulu bir karar aldı; Eximbank’tan, reeskont kredileri hariç, kredi kullananlar normal kredilerde 1 puanını, yüksek teknoloji ürünlerinde ise 1,5 puanını geri alabilecekler. Dolayısıyla yatırım kredilerinde maliyet euribor artı 4 puan ve 1 puan geri alındığında maliyeti 3, yüksek teknolojide 2,5 oluyor. Onun için bu programlara başvurulmasını anlamlı buluyorum. Bunun dışında reeskont dışındaki bütün döviz programlarının tamamında Dolar, Euro, Yen, Pound, İsviçre Frangı gibi istediğiniz yabancı para cinsinden kredi kullandırıyoruz. Diğer bir yeni uygulama kredi kayıt bürosu ve Vakıf Bank ile beraber e-teminat mektubu uygulamasını başlatıyoruz. Ocak ayında Akbank, ardından İş Bankası ve QNB Bankası geliyor. Teminat mektuplarını ve öncesi uygunluk belgelerini elektronik ortamda alıp yine elektronik ortamda iade edebiliyor olacağız. Bir başka kolaylık ise 13 Haziran’dan itibaren bonolar da Merkez Bankası’na elektronik ortamda gidip gelecek. Dolayısıyla yıl sonuna kadar tüm bu sistem oturduğunda işlemlerin hızı artacak” şeklinde konuştu.
 
Türkiye genelinde ihracata yüzde 10,5, Ege Bölgesi’nde ise yüzde 32,5 oranında destek verdiklerini vurgulayan Yıldırım, toplantının ardından ihracatçıların sorularına yanıt verdi.

 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir