İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Yeni İstihdam Teşvikleri Masaya Yatırıldı

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi seminerleri kapsamında düzenlenen “Çalışma Hayatında Yeni İstihdam Teşvikleri” konulu bilgilendirme toplantısı Atatürk Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi.
 
İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ekrem Gülcemal ve İŞKUR, İş ve Meslek Danışmanı Anıl Tamburacı’nın konuşmacı olarak katıldığı seminerde; yeni prim teşvik sistemi ve yararlanma koşulları ve bunlardan faydalanabilecek kuruluşlar hakkında detaylı bilgiler verildi.
 
Teşvikin amacını; işverenlerden gelen yıllık işçilik maliyetlerinin düşürülmesi olarak açıklayan İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürü Ekrem Gülcemal, bu sayede teşvike giren sigortalı istihdam talebinin artmaya başladığına dikkat çekti.
 
İzmir sanayicisine SGK olarak her ay 152 milyon TL destek verdiklerini söyleyen Gülcemal; “2017 yılında asgari ücretle çalışan bir sigortalı için ödenmesi gereken prim 666 TL.  İşveren, prim borçlarını düzenli ödemeye başladığı zaman artı yüzde 5’lik bir indirim sağlıyoruz. Mesleki sistem mezunu veya mesleki yeterlilik belgesi alan 18-29 yaş arası erkekler ve 18 yaşından büyük bayanların istihdamı halinde asgari ücretli çalıştırılan bir sigortalı için ödenmesi gereken prim 302 TL’ye iniyor. 1 yıl içerisinde teşviksiz ödenecek 7 bin 992 TL maliyet, teşvik alındığı zaman 2 bin 400 TL’ye düşmüş oluyor. Bu sigortalıyı kayıt dışı çalıştırırsanız asgari ücretli sigortalının bir sene boyunca işverene maliyeti 54 bin TL oluyor. Teşviksiz bir sigortalıdan bahsedersek, bu rakam 7 kat daha fazla olacaktır” dedi. 
 
Gülcemal, SGK’ ya ödenmesi gereken toplam yüzde 34,50’lik işveren payının tamamına destek sağlandığını açıklarken, Kamu İhale Kanunu ya da Devlet İhale Kanunu kapsamında yürütülen işlerde istihdam teşviklerinin uygulanmadığının önemle altını çizdi.
 
Sigorta şartlarına da değinen Gülcemal; “Burada yapmanız gereken, son 3 ayda işsiz olan bir kişiye istihdam sağlamak ve Aralık ayındaki toplam sigortalı çalışan sayısına bu kişiyi ilave etmektir. Yalnız işe alacağınız bu kişinin de mutlaka İŞKUR kaydının olması gerekmektedir. Örnek vermek gerekirse; 50 sigortalınız var ve bundan sonra her aldığınız işçi 51, 52, 53 olarak devam ediyor, üst sınır yok her bir sigortalı için artı istihdam teşvikinden yaralanabiliyorsunuz ancak 50’nin altına düştüğü yerde teşvikten yararlanma son buluyor. Ayrıca 2017 yılında ilk defa sigortalı çalıştıran iş yerleri de iş yerinin açıldığı tarihi takip eden dördüncü aydan sonra artı istihdam teşvikinden yararlanabiliyor ve artı istihdam teşvikinin yarısını alabiliyorlar” diye konuştu.
 
Artı istihdamın yanı sıra işçilik maliyetini 3 ay içinde sıfıra indiren ve yüzde 59 oranında azaltan ayrı bir istihdam politikası ve teşvik olan İşbaşı Eğitim Programı hakkında bilgi veren İŞKUR, İş ve Meslek Danışmanı Anıl Tamburacı, işverenlerin yetişmiş eleman ihtiyaçlarını karşılamak için temelde iki faaliyet yürüttüklerini belirtti.
 
Bunlardan ilkinin Mesleki Eğitim Kursları, ikincisinin ise İş Başı Eğitim Programları olduğunu ifade eden Tamburacı; “Mesleki Eğitim Kursları, kişilerin teorik ağırlıklı, bir eğitici modül ışığında eğitim almaları ve bu eğitimlerden sonrada çeşitli iş yerlerinde istihdam edilmelerini içeriyor. İş Başı Eğitimi ise herhangi bir modül program ya da bir eğiticiye bağlı olmaksızın kişilerin doğrudan pratik yaparak, o işi işin başında öğrenmelerini, işverenin kişiye bu iş yerinin kültürünü doğrudan iletmesi ve bunların sonucunda kişilerin istihdam edilmelerini içeren bir programdır. En az 2 çalışanı olan ve program sonrasında yüzde 50 istihdam taahhüdü veren özel sektör iş yerleri İş Başı Eğitim Programları’ndan faydalanabilirler. Programdan; son 1 aylık dönemde işsiz olanlar, tüm öğrenciler, işvereninin birinci ya da ikinci dereceden yakını ve eşi olmayanlar ve emekli olmayanlar yararlanabilirler” dedi.
 
Program esnasında toplam çalışan sayısındaki azalma konusuna çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizen Tamburacı; konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:
“Programın sürdüğü süreç içerisinde çalışan sayınız 14 kişiden 12 kişiye düşerse size bir bildirge gönderiyoruz. Eğer bize herhangi 2 kişinin işe giriş bildirgesini yollarsanız bu azalmayla ilgili yükümlülüğünüzü yerine getirmiş oluyorsunuz. Bir diğer önemli husus da program süresi boyunca hiçbir ücret ödemiyorsunuz. Biz bu program süresince katılımcılara günlük 54 TL (kursiyer cep harçlıkları, genel sağlık sigortası ve iş kazası meslek hastalığı sigortası primleri) yatırıyoruz. Eğer kişi öğrenci ise 40,5 TL yani günlük ücretin yüzde 75’ ini veya kişi işsizlik ödeneği alıyorsa kurumumuzdan günlük 27 TL alıyor. İş Başı Eğitim Programı’nı bitiren 18-29 yaş arası kişilerin işe alınması halinde imalat sektörü için 42 ay, diğer sektörler için ise 30 ay boyunca işveren sigortanın işveren primini ödemiyor.”    

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir