İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'nin Okulunu Bakan Özlü Açtı

Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin resmi açılış töreni, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü’nün katılımları ile gerçekleştirildi.
 
Açılışa ayrıca, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Tokaç, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, Çiğli Kaymakamı Kaya Çıtak, Çiğli Belediye Başkanı Hasan Arslan, OSBDER Yönetim Kurulu Başkanı Vahit Yıldırım ve Yönetim Kurulu Üyeleri, T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yetkililer ve İzmir İl Müdürü,  pek çok Organize Sanayi Bölgesinin ve Sivil Toplum Kuruluşlarının Başkan ve yöneticileri ve İAOSB Katılımcısı sanayicilerin yanı sıra, sanayi, ticaret ve siyaset camiasından isimler katıldı. 
 
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin Türk sanayine büyük katkı sağlayacağına inandığını vurgulayarak, okulun gerek fiziksel yapısı ve olanakları ile gerekse de akademik kadro ve öğrenci yapısı ile oluşturduğu başarılı modelin tüm Türkiye’ye yayılmasını temenni ettiklerini söyledi. Bakan Özlü, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Büyük bir hızla kalkınan ve sanayileşen ülkemizde ana dinamo mesleki ve teknik eğitim olacaktır. Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gibi örnek okullarımız, bir yandan sanayileşme hedefimiz için gereken insan kaynağını sunacak, diğer yandan meslek liselerinin cazibe merkezi olmasını sağlayacaktır. Burada sadece klasik lise eğitimi verilmiyor. Aldığınız dersler, öğrendiğiniz beceriler, yaptığınız pratikler, kavradığınız teoriler sizi iş dünyasında diğerlerinden birkaç adım öne geçirecek. Bu okulda kazanılacak proje yönetimi, inovasyon, teknoloji yönetimi ve girişimcilik alanındaki deneyimler, hem öğrencilerimize hem de ülkemize büyük bir kazanç sağlayacak. Öğrencilerimizin alacağı uygulamalı eğitimlerin endüstride kullanılan robotik sistemlerine uyumlu olması, öğrencilerimizin ve dolayısıyla Türkiye’nin Sanayi 4.0’ a hazır hale gelmesine katkı verecektir. Bu okullar sayesinde Türkiye 4. Sanayinin öncüsü olma konusunda yoluna emin adımlarla devam edecek. Bu açıdan mesleki ve teknik liseler ülkemiz için hayati bir önem taşıyor. Bu nedenle Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi gibi okullar için her zaman destek sağlayacak ve sizler gibi başarılı bireylerin artması için var gücümüz ile çalışacağız. Biliyoruz ki Türk sanayisinin iyi yetişmiş, işinin ehli ve donanımlı insanlara ihtiyacı var. Bu ihtiyacı doldurmak ve sanayinin hizmetine sunmak bizlerin boynunun borcudur.”
 
Ziyarette bulunduğu tüm OSB’lerde yöneticilerin ve işadamlarının yetişmiş eleman sıkıntısı konusunu dile getirdiğini vurgulayan Özlü, konunun ciddiyetinin farkında olduklarını söyledi. Meslek liselerine yönelik oluşan olumsuz algının Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ile kırıldığını vurgulayan Özlü, “Daha birkaç yıl önce faaliyete geçen bu okulun cazibe merkezi haline gelmesi söz konusu önyargının kırılmasına yönelik en güzel göstergedir. Zekanın ürüne dönüştüğü bu okullara talep arttıkça, hem sanayimiz hem de ekonomimiz önemli bir eşiği aşmış olacak. Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bir model okul olarak sorumluluğunun büyük olduğunu belirtmek isterim. Bu okulu projelendiren, yaptıran, geliştiren ve başarılı bir şekilde uygulayan İAOSB adına İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulunu ve sağladığı katkıdan dolayı Norm Holding Onursal Başkanı Nedim Uysal’ı tebrik ediyor; sizleri saygı ve sevgiyle selamlıyorum” diye konuştu.
 
2023 hedeflerinin yolu sanayiden, sanayinin yolu da nitelikli elemandan geçer…
 
İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş da nitelikli eleman eksikliğinin sanayinin en temel sorunları arasında yer aldığına dikkat çekerek, gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşma hedefimize ancak sayısı arttırılan mesleki ve teknik liselerden mezun olacak gençler ile ulaşılabileceğini söyledi. Uğurtaş, konuyla ilgili sözlerini şöyle sürdürdü:
 
“Sanayicilik hayatımın ilk gününden bugüne değin hiç değişmeden karşıma çıkan en büyük sorunlar arasında hep yetişmiş, nitelikli eleman sıkıntısı yer aldı. Bunun ana nedenlerinin başında ailelerin çocuklarını meslek okullarına göndermek istememeleri geliyor. Başarılı çocukların liselere, istenilen düzeyde olmayanların ise meslek liselerine gönderildiği önyargısını kıramadığımız için de velilerimiz meslek liselerini içselleştiremediler. Dolayısıyla meslek okulları istenen başarıyı sağlayamayan öğrencilerin eğitim-öğretim aldığı okullar haline dönüştü.”
 
Bakanlık tarafından OSB’lerde yer alan mesleki ve teknik okullara verilen teşviklerin büyük destek sağladığını vurgulayan Uğurtaş, “Yönetim Kurulumuzdaki arkadaşlarımla birlikte burada örnek bir okul yapalım, diğer OSB’ler de bu örneği takip etsinler istedik. Bu okulların sayısı arttığı sürece Türkiye 2023 hedeflerine ve çağdaş ülkeler seviyesine hızla yaklaşacaktır. Üretmeden, sanayileşmeden, endüstriyi geliştirmeden bir ülkenin gelişme şansı yoktur. Ancak sanayiye, dolayısıyla Türkiye’ye hizmet edecek gençleri yetiştirerek ülkemizi ileriye taşıyabiliriz. Işık var ve bizler bu ışığı görüyoruz. Türkiye’de faaliyet gösteren OSB’lerin tamamında mesleki ve teknik okulların açılmasını temenni ediyoruz” diye konuştu.
 
İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi okulumuza her yıl 3 milyon TL pay ayırıyor
 
Okul inşaatının arsa bedeli ile birlikte 42 milyon TL’lik bir maliyete ulaştığını açıklayan Uğurtaş, Norm Holding Onursal Başkanı Nedim Uysal’ın verdiği 7,5 milyon TL’lik destek ile güçlerine güç katıldığını söyledi. Her bir öğrencinin yıllık 13 bin TL’yi aşan bir giderinin olduğunu ifade eden Uğurtaş, “Devletin öğrenci başına verdiği katkı payı 6 bin TL civarında. Her yıl her bir öğrencimiz için İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi tüzel kişiliği olarak 7 bin TL’lik katkı koyuyor ve Türkiye’nin geleceğini inşa etmeye destek veriyoruz. Yılda 3 milyon TL’lik bir bütçeyi öğrencilerimizin giderlerini karşılamaya ayırıyoruz. Sanayicinin eğitimden para kazanmak gibi bir düşüncesi asla olamaz. Sanayicinin amacı ülkesine olan borcunu ödemektir. Böyle bir yapı içinde para kazanmak amacıyla Organize Sanayi Bölgelerindeki desteklerden faydalanarak açılacak olan okullar, bizim bahsettiğimiz endüstri meslek lisesi önyargıların devam etmesine neden olacaklardır.
 
Türkiye’nin çıkışı bu okullardadır. Bu nedenle başta kanaat önderleri olmak üzere herkesin mesleki ve teknik eğitimin yeri ve önemini vurgulaması ve bu yolla velilerimizin ve çocuklarımızın ön yargılarının ortadan kaldırılmasına gayret etmesi gereklidir.” dedi.
 
Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’ne giriş puanlarının her geçen yıl yükseldiğini anımsatan Uğurtaş, 5 yıl içerisinde okulun İzmir’in en yüksek puanla öğrenci olan özel okullar arasında yer alacağına inandıklarını söyledi.
 
İAOSB öğrencilerin tamamına yüzde 100 burs sağlıyor
 
Uğurtaş, öğrencilerinin tamamının yüzde 100 burs ile eğitim-öğretim aldıklarına dikkat çekerek, “Eğitim-öğretim, yemek, yol, kıyafet, kırtasiye giderleri gibi bir öğrencinin tüm ihtiyaçlarına yönelik masraflarını tamamen üstleniyor, ayrıca aile durumları müsait olmayan öğrencilerimizi burs ile de destekliyoruz” diye konuştu.
 
Mezun olan gençlerin büyük başarılar elde ederek ile Türk sanayinde önemli yerlere geleceklerine inandıklarını bildiren Uğurtaş, öğrencilerin isterlerse mezun olur olmaz teorik ve pratik tüm bilgilere hakim başarılı birer ara eleman olarak çalışma hayatına girebileceği gibi, dilerlerse üniversiteye devam ederek donanımlı mühendisler olarak Türk sanayine hizmet edebileceklerini vurguladı.
 
Okula destek veren Norm Holding Onursal Başkanı Nedim Uysal da eğitime katkı koymanın mutluluğunu yaşadığını dile getirerek, gerek öğretmen ve yönetici kadrosu gerekse öğrencileri ile Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin farklılığını hissettirdiğini söyledi.
 
Konuşmaların ardından İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, tören anısına T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü ile Norm Holding Onursal Başkanı Nedim Uysal’a okulun rölyef baskısından oluşan hatıra plaketlerini takdim etti.
 
Tören; T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Dr. Faruk Özlü, İzmir Valisi Erol Ayyıldız, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İAOSB Yönetim Kurulu Başkanı Hilmi Uğurtaş, Norm Holding Onursal Başkanı Nedim Uysal ve eşi Bilge Uysal, İAOSB Yönetim Kurulu Başkan Vekili Fatih Uysal ve İAOSB Yönetim Kurulu Üyesi Sinan Atik’in okulun açılış kurdelesini kesmelerinin ardından sona erdi. 
 
Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 11- A Sınıfı öğrencilerinden Kaan Orhan Sergin’in, törende yaptığı ve büyük beğeni toplayan konuşması ise şöyleydi:
 
“Sayın Büyüklerim, Sevgili Arkadaşlarım,
 
Hızla gelişen ve geliştikçe rekabetin arttığı dünyamızda, eğitim sistemi de geleneksel yöntemlerden uzaklaşmış; gelişmeleri sürekli takip eden bir anlayışı mecbur kılmaktadır. Okulumuz, Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi tüm öğrencilerini bu bilinçle yetiştirmekte, büyük bir titizlikle geleceğe hazırlamaktadır.
 
Bugün dünyada ve ülkemizde başarı tanımı artık yalnızca iyi bir üniversite kazanmaktan çok ama çok uzaktır. Bugün başarı için, bilgiyi üretmek, bir iletişim ustası olmak, yeteneklerimizi geliştirerek çok yönlü bakabilmek, uluslararası vizyona sahip olmak, bilgi teknolojilerini en iyi biçimde kullanmak, sonuç odaklı düşünebilmek, iş dünyasının aradığı yenilikçi ve girişimci bir ruha sahip olmayı zorunlu kılmaktadır.
 
Bu bilinçle tercih döneminde okulumuza adımımı ilk attığımda aklımda yüzlerce senaryo dolaşıyordu. Ortaokuldan henüz mezun olmuştum ve geleceğimi yönlendirmek adına çok büyük bir karar verecektim. Zihnimde var olan meslek lisesi algısı; beni, üniversite hedefimden uzak tutar mı düşüncesi,  çekingen ve ürkek bir tavırla etrafıma bakmama neden oluyordu.
 
Öğretmenlerimizden aldığımız “Mesleki ve Teknik Eğitim” konusundaki bilgiler, tedirginliğimi atmamı sağlarken, okulumda gördüğüm sınıf ve laboratuvarlar, bana bilimsel ve teknik keşifler yapmanın ilhamını verdi.
 
Evet dedim. Ben mühendis olmak istiyorum ve kesinlikle bu muhteşem okulda okumalıyım. “Mesleki ve Teknik Eğitim”in bana kazandıracağı bilgi ve becerilerle hayata hazırlanmalıyım. Ve inandıklarım doğrultusunda verdiğim kararla biliyorum ki okulum sayesinde, üniversiteye yalnızca kendimi değil, deneyimlediğim becerilerimi de götüreceğim.
 
Pek çok arkadaşımdan bir adım önde başlayacağım üniversite yaşamımı, yine arkadaşlarımdan bir adım önde tamamlayacağım. Donanımlı, nitelikli, vizyon sahibi bir birey olarak, iş hayatına büyük bir özgüvenle “merhaba” diyeceğim.  Özel İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinin bize sunduğu imkânlarla, kendi yetenek ve çalışma azmimizi birleştirdikten sonra bunların bir hayal değil gerçek olduğunu artık biliyorum.
 
Tüm bu beklenti ve hedefler doğrultusunda çalışarak, derslerimizde sunumlar yapıyor, laboratuvarda deneylerle bilimi tanıyor,  atölyelerimizdeki teknik donanımlar, yazılım sistemleri, robot uygulamaları ile bilimsel çalışmalar yapıyor, uygulamayı bilen, eli anahtar tutan mühendislik adayları olarak yetişiyoruz.
 
Teknolojik donanımlı sınıflarımızda her türlü bilgiye rahatlıkla ulaşabiliyor, alanlarında uzmanlaşmış kişilerin konferanslarına katılıyor, incelikle dokunmuş bu eğitim programı ile en önemli olan temeli atarak, kaderlerine boyun eğmeyen, kendi yaşam kaderlerini belirleyen bireyler olarak geleceğe hazırlanıyoruz.
 
Bu durumu Columbia Üniversitesi Rektörü öğrencilerine yaptığı bir konuşmasında çok güzel anlatır ve şöyle der: Dünya 3 grup insandan oluşur.
 
İşleri yapan ve sonuçları ortaya çıkaran küçük ve seçkin grup;
Olup biteni seyreden oldukça büyük diğer grup,
Nelerin olup bittiğini bilmeyen muazzam bir kalabalık…
 
Tam, bu noktada okulumuzda aldığımız akademik, bilimsel ve karakteristik özellikler ile işleri yapan ve sonuçları ortaya çıkaran o seçkin gruptan olacağımızı biliyoruz.
 
İzmir’de açılan ilk  «Özel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi» olan İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Nedim Uysal Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi öğrencileri olarak, böyle saygın ve güçlü bir kurumda eğitim görmekten büyük bir onur duyuyoruz.
 
Sözlerimi ebedi önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk gençliğine “ Sizin gibi gençlere sahip oldukça bu vatan ve milletin şimdiye kadar elde etmeyi başardığı zaferlerin üstüne çok daha büyük zaferler koyabileceğine şüphe etmiyorum.” sözü ile bitirirken, okulumda emeği olan herkese teşekkür ediyor ve saygılarımızı sunuyorum.”

 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir