İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

Parayı Esere Ulaşmaktaki Araç Olarak Gören Koleksiyoner

Parayı esere ulaşmaktaki araç olarak gören koleksiyoner: Ahmet UHRİ

Gelin onu kendi cümleleri ile tanıyalım önce: “Karaburun Sarpıncık’ta yaşamayı ve yemek yapmayı seven bir gıda mühendisi ve arkeolog…
 
Birçoğumuzun ilk meraklarından değil miydi pul biriktirmek, ağzımız dolu dolu, ‘benim de pul koleksiyonum var’ demek… Sonra ne oldu? O pullar pul oldu… Nadir bir kısmı ise pullarla başladığı yolculuğunu öyle güzel objelerle sürdürdü ki, o çocuklar da büyüdü, başarılı birer koleksiyon oldu… Gelelim, bir paragraf üstte, kendini kendi cümleleri ile tanıtan dünün çocuğu, bugünün başarılı koleksiyoneri ile sohbetimize… Ahmet Uhri, bu ayki konuğumuz…
 
Para kazanmayı sevdiği esere ulaşmakta bir araç olarak gören Uhri’nin en kıymetlileri arasında Umberto Eco imzalı kitabı yer alıyor. Abidin Dino, Devrim Erbil gibi üstatların eserleri de başköşesindekilerden… Keyifli, öğretici bir o kadar da duru sohbetimize davetlisiniz…
 
Koleksiyon merakınız nasıl başladı?  Bu ilgiyi eyleme nasıl dönüştürdünüz?
 
Çocuklukta pul ile başladı sonrasında kendimi eğittikçe ve okudukça başka yönlere evrildi. İlgiyi eyleme dönüştürmek biraz da para meselesi, 30 yaşıma kadar çok param yoktu hatta param yoktu sonrasında ilgi odaklarım üzerine uğraşacak ve koleksiyonlarım için bence değerli parçaları alacak kadar param olunca devam ettim. Zaten eğitim de para kazanmak için değil parayı ince zevklere harcayabilmek için alınır. Yoksa nice eğitimsiz çok zengin olabiliyor.
 
Koleksiyonlarınızda odaklandığınız alanlar nelerdir? Bu alanları tercih etmenizin nedenlerini açıklar mısınız? Bu alanlarda elinizde bulunan çok değerli örnekler hakkında kısa bilgiler verebilir misiniz?
 
Tablo, imzalı kitap, rakı bardağı ve eski tuğla ve kiremit koleksiyonlarım bence önemli. Daha çok baskı resim yani serigrafi üzerine yoğunlaşıyorum Abidin Dino’dan Devrim Erbil’e oradan genç sanatçılara kadar birçok sanatçının eserini toplamaya çalışıyorum. İmzalı kitaplar içinde benim için en kıymetlisi Umberto Eco’nun bana imzaladığı romanıdır.
 
Koleksiyoner olmanın zorlukları var mı?
 
Hiçbir zorluğu yok sadece sabırlı olup, öğreneceksiniz. Merak ve öğrenme bu işin ve aslında bütün yaşamın temel anlamı.
 
Türkiye’de ve özellikle İzmir özelinde koleksiyonerlik alanındaki ilgi ve çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz?
 
Bu konuda en çok çalışan kurum İzmir Koleksiyon Kulüp’tür. Üyesi olmaktan gurur duyduğum bu kulüp, esas olarak İstanbul’daki koleksiyon kulübün İzmir şubesi sayılabilir. Şeker paketinden şapkaya, oradan fincana veya parfüm şişesine hatta fotoğraf makinesine çok değişik konularda obje toplayan koleksiyoncuları bir araya getiren bu kulüp, İzmir kültür yaşantısı için bir şanstır.
 
Bir koleksiyoner olarak sanayicilerimize vermek istediğiniz bir mesajınız var mı?
 
Sadece sanayicilere değil herkese bir mesajım var o da yaşamın anlamının öğrenmek olduğudur. Öğrendikçe zevkleriniz incelir ve şairin dediğinin tersine herkesin ince şeyleri anlamaya zamanı olur. Gülten Akın’ı seviniz. Öğrenen ve zamanı olan da zamanı geldiğinde biriktirdikleriyle inanılmaz işler yapabilir. Avrupa’nın Rönesans’tan beri yaptığı da zaten budur; öğrenmek, incelemek, toplamak, topladıklarını değerlendirmek ve eleştirel aklın süzgecinden geçirerek bilgi üretmek. Koleksiyon zaten bunun için vardır.
 
Eklemek istedikleriniz…
Sorularınız ve ilginiz için teşekkür ederim…

 

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir