İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi
Adres: M. Kemal Atatürk Bulvarı No : 42 35620 Çiğli / İZMİR

Telefon::(232) 376 71 76
Faks::(232) 376 71 00

Harita

KOSGEB'den 500 Milyon TL'lik Yeni Çağrı

İzmir Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Seminerleri kapsamında düzenlenen KOSGEB, KOBİGEL-KOBİ Gelişim Destek Programı bilgilendirme semineri, Atatürk Toplantı salonunda gerçekleştirildi.
 
‘Üretim ve İhracatta Teknoloji Seviyesi Yüksek, Katma Değerli Ürünlerin ve KOBİ’lerin Payının Arttırılması’ başlığı altında yayınlanan sekiz ayrı konu içeren çağrı hakkında detaylı bilgiler aktaran KOSGEB Kuzey Hizmet Merkez Uzmanı Hasan Kahraman; çağrılar aracılığı ile toplam 500 milyon TL bütçe ayırdıklarını, destek oranının ise yüzde 60 olduğunu belirtti.
 
Desteğin; imalat, ihracat ve teknoloji alanında gelişim göstermek, KOBİ’lerin paylarının ve etkinliklerinin arttırılması, rekabet güçlerinin ve sağladıkları katma değerin yükseltilmesi amacı ile verildiğini belirten Kahraman; “Söz konusu destek temelde ihracat, yeni teknolojiler ve enerji verimliliği konularında hazırlanılan projelere sağlanıyor. Proje bütçesi 500 milyon TL. 300 bin TL geri ödemesiz, 700 bin TL ise geri ödemeli olacak şekilde her işletme en fazla 1 milyon TL’lik destekten yararlanabiliyor. KOSGEB’e sunulan projeler bir havuzda toplanılacak, puan ve proje bütçesi hesaplanarak bu kaynak aktarılmaya başlanacak. Burada faaliyetlerimiz ile orantılı giderler, destek kapsamı içerisindedir. İhracat yapıyorsanız, ihracatınızı arttıracak faaliyetlerde bulunmanız gerekir. Yerli malı bir makine-teçhizat alınması durumunda işletmelere yüzde 15 destek imkânı sağlanacaktır. Proje süresi 6 ile 12 ay arasında belirlenmelidir” dedi.
 
Proje bütçesi net satış hasılatını aşmamalı
 
Geri ödemeli desteklerde, işletmenin KOSGEB’e geri ödemeli destek tutarı kadar teminat mektubu getirmek zorunda olduğunu belirten Kahraman, teminat mektubu alınamaması durumunda Kredi Garanti Fonu’dan bu konuda yardım alınabileceğini ve 12 aylık bir proje için ilk ödeme tarihinin 18 ay sonra başlayacağını belirtti.
 
Sanayi 4.0’da üretimde nesnelerin interneti uygulamaları, orta-yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerin üretim ve ihracattaki ağırlığının arttırılması, katma değeri yüksek üretim yapısına geçiş, ihracat kapasitesinin arttırılması ve yeni pazarlara açılım, mikro ölçekli işletmelerde tasarım-mühendislik imkan ve kabiliyetlerinin geliştirilmesi ve ölçek büyütme, bilişim teknolojisi alt yapısının güçlendirilmesi, enerji verimliliğinin arttırılması ve yeşil üretime geçiş proje konularında destek sağlanacağını belirten Kahraman; “Üretim yapan işletmelerde hangi ürün grubundan, hangi vardiyada ne kadar üretim yapıldığını, bu yapılan üretimin ambalajlanma, paketlenme ve ürün çıkışının hangi tarihte olacağını belirten yazılımların işletmeye entegre edilmesi ve uygulanması kapsamında, işletmeler yapacakları yatırımlara yönelik KOSGEB’den destek alabilirler” şeklinde konuştu.
 
Teklif edilen projenin toplam bütçesinin, işletmenin 2016 yılı net satış hâsılatını aşmaması gerektiğini vurgulayan Kahraman, başvuru koşullarını aktardı:
 
“Orta-yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerdeki tüm işletmeler bu desteğe başvurabilir. İşletme eğer orta-düşük ve düşük teknolojili sektörlerde ise; 2016 yılı verilerine göre net satış hasılatı en az 300 bin TL, KOBİ Beyannamesi’ne göre çalışan sayısı da en az 3 olmalıdır. Başvuracak tüm işletmelerin bilanço esasına göre defter tutması ve 2016 yılı Kurumlar ya da Gelir Vergisi Beyannamesi ibraz etmesi zorunludur.”
 
Destek gideri en az 2 gruptan oluşmalı
 
Desteklenecek unsurlar arasında yeni istihdam edilecek personel, yeni makine-teçhizat ve kalıp, yazılım, eğitim, proje faaliyetlerine yönelik danışmanlık, belgelendirme, test ve analiz, tanıtım, yurtdışı seyahat, fuar katılım, stand, nakliye, depolama ve fuar kataloğu giderlerinin yer aldığını açıklayan Kahraman, destek giderlerinin proje, faaliyetlere uygun olarak en az 2 gider grubundan oluşması gerektiğini, tek faaliyetle yapılan başvuruların kabul edilmediğini bildirdi.
 
Son gün 20 Ekim
 
Kahraman; bu alanda faaliyet gösteren firmaların sadece makine teçhizat alımı yapılarak değil, aynı zamanda personel alımı, eğitim ve benzeri başka bir faaliyette de bulunması gerektiğini belirterek; “Çağrı için son başvuru tarihi 20 Ekim. Eğer bu bahsettiğimiz konularda eksikliğiniz olursa 23-27 Ekim tarihleri arasında uzman değerlendirmesine yönlendirileceksiniz ve eksiklerinizi tamamlamak için size 4 günlük bir süre verilecek. Daha sonra 6-10 Kasım tarihleri arasında son kontrolleriniz yapılacak ve destek verilecek” dedi.

Diğerleri

İAOSB Yerleşim PlanıİAOSB MedyaİAOSB Haber DergisiİAOSB Tanıtım FilmiİAOSB Dosya İndir