Üstlendiği görevlerden hangilerini yazacağımızı bilemediğimiz, yaptığı işle ilintili olmayan bir eğitim almasına rağmen onlarca yıldır süregelen, baba hatta dede mesleğini başarı hikayeleriyle dolu, dünya markaları tarafından tercih edilen isim haline getiren, başarıları kadar ‘başarısızlık’ olarak nitelendirdiği pişmanlıklarını da açık yüreklilikle paylaşan bir duayenin; Jak Eskinazi’nin konuğuyuz bu ay…
İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Vekili, İsrail’in İzmir Fahri Konsolosu, Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, İzmir Ekonomi Üniversitesi Mütevelli Heyeti Üyesi görevlerini başarı ile sürdüren Eskinazi, sahibi olduğu ve İSO tarafından açıklanan Türkiye’nin en büyük ikinci 500 listesinde adına sıkça rastladığımız Roteks Tekstil, Spot Tekstil, Golden Halıcılık ve Pergamon-Statüs Dış Ticaret firmalarının isimlerini her geçen gün daha ileriye taşırken, Türk ekonomisine de ciddi katkılar sağlıyor.
Kendisini aradığımızda ya toplantıda oluyor, ya da toplantıya gitmeye hazırlanıyor… ‘Bu denli koşuşturma, başarınızdaki en önemli etmen olsa gerek’ diyoruz. ‘Tek başına başarılı olmak sanatçılara mahsustur’ göndermesi ile başarısının altında yatan sırrı tüm mütevazılığı ile öncelikle ‘ortakları ve ekibine’ bağlayan Eskinazi; Jak’a, daha da önemlisi ailesine vakit ayıramamanın da pişmanlığını dile getiriyor.
Babasından aldığı bayrağı daha ileriye taşıyacağına inandığı kızına sonsuz güven duyduğunun altını çizen Eskinazi, dünyaya gelen torununun yaşantılarına bambaşka bir renk kattığını vurgulayarak, ‘şimdi sıra ailemde’ diyor…
Şadırvanaltı’ndan dünya markalarına
Pişmanlığın ve kendince ‘başarısızlığın’ itirafının ardından sıra geliyor başarılarla dolu bir ömrü aktarmaya…
Eskinazi ile geçmişten günümüze üretim yolculuğunun en başına dönüyoruz. Hikaye 1920’lerde başlıyor. Şadırvanaltı’ndaki ilk işyerlerinde aba ve urba üretimi yapan Eskinazi’nin dedeleri, ilerleyen yıllarda Kapılar’daki İngiliz Hanı’nda İngiltere’den gelen tezgahlarda kumaş dokur.
1940’lara gelindiğinde üretilen kumaşlara her mevsim ayrı bir işlem uygulayarak vakitlerini başarıyla değerlendirir Eskinazi ailesi. Öyle ki dokunan kumaşlar kışın kesilerek dikime hazırlanır, yaz ayı geldiğinde, o zamanlar İzmir’de konfeksiyon olmamasından dolayı bu kumaşlar İstanbul’a dikime götürülür. Sonbaharda dikilen elbiseler, takımlar, pantolonlar İzmir’e getirilerek satılır. Yıllar birbirini kovalarken Eskinazi ailesi, 1957 yılında Alsa Giyim dükkanını açarlar. Küçük bir fason mal üretim atölyesinde başlayan serüven, bugün yıllık 150 milyon dolarlık ihracat hacmi ile H&M, Zara gibi dünya markaları başta olmak üzere ürünlerinin tamamını önde gelen isimlere ihraç eden Spot Tekstil ve Roteks firmalarıyla devam eder.