Loading

Sanata ve sanatçıya verdiği önemle bir adım öne çıkan sektörünün lideri Norm Cıvata, ilklere imza atmayı sürdürüyor. Norm Sanat Galerisi, dünyanın ikinci, Türkiye’nin ilk sualtı ressamı olan Eski Güney Deniz Saha Komutanı Emekli Koramiral Ekmel Totrakan’ın ‘sualtında’ yaptığı eserlere ev sahipliği yaptı. 16 Nisan’da görkemli bir kokteyl ile açılışı gerçekleştirilen sergiye; Çiğli Kaymakamı Dr. Mustafa Arı, Norm Cıvata Onursal Başkanı Nedim Uysal ve eski Ege Ordu Komutanı Fikret Küpeli’nin yanı sıra Bölge sanayicileri katıldılar.

Son zamanlarda dünyada ilk ve tek sualtı ressamı ve kaptan Cousteu'nun en kıdemli dalgıcı olan Andre Laban ile sualtında resim yaparak dünyanın ikinci ve Türkiye'nin ilk sualtında resim yapan ressamı olan Totrakan, amacının, ülkemizin sualtındaki güzelliklerini sanatsal bir bakış açısı ile su üstüne çıkarmak olduğunu söyledi.  “Sesli ve Sessiz Dünyada Sanat” adlı sergisinin açılışında sualtında resim yapımına ilişkin bir video gösterimi de sunan Totrakan, “Resim yapmaya, albaylık rütbesindeyken başladım. Hiçbir şey için ‘geç kaldım’ demeyin” diye konuştu.  Sanata ve sanatçıya verdikleri destekten dolayı Norm Grup Onursal Başkanı Nedim Uysal’a da teşekkür eden Totrakan’ın eserleri, sanatseverlerden tam not aldı. Su altında yapılan birbirinden renkli eserlerden oluşan sergi, 11 Mayıs 2015 tarihine kadar Norm Sanat Galerisi’nde ziyaret edilebilecek.

Koramiral Ekmel Totrakan Kimdir?

1939 yılında İzmir’in Karşıyaka ilçesinde doğmuştur. 1960 yılında Deniz Harp Okulu’ndan mezun olmuştur. 30 Ağustos 1984’te tuğamiralliğe terfi eden Totrakan, 30 Ağustos 1997 tarihinde koramiral rütbesi ile kadrosuzluktan emekliye ayrılmıştır.

Totrakan, ressam Prof. Dr. Adnan Turabi, Abdülrezzak Kurtuluş, Nihat Tandoğan Faruk Cimok ve Şeref Bigalı’dan teorik ve pratik dersler almış ve çeşitli yarışmalarda yapıtları mansiyona ve sergilenmeye değer bulunmuştur.

Diğer yandan diplomalı balık adam olan Totrakan, dünyaca meşhur değerli su altı belgeselcimiz rahmetli Haluk Ceca’nın tanıştırması ve teşviki ile Ekim 2005’te ülkemize gelen Cousteu ekibindeki, dalgıç ve dünyadaki tek su altı ressamı olan Andre Laban ile Fethiye’de dalıp resim yaparak su altında Türkiye’de resim yapan ilk kişi unvanını da almıştır.

Totrakan, Mayıs 2006’da, yine aynı ekip ile Antalya Akdeniz Üniversitesi’nin organize ettiği “Kemer Sualtı Günleri” etkinliklerinde de çeşitli batık ve kayalıklarda yaptığı dalışlara, tablo sayısını arttırarak, Ekim 2007’de İstanbul’da Askeri Müze’de bu tablolardan oluşan bir sergiyi Türkiye’de ilk defa olmak üzere açmıştır. Son olarak Mayıs 2009’da Mordoğan Deniz Şenlikleri kapsamında 17 metre derinlikteki ahşap batığın resmini yapmıştır. Amiral Totrakan bu konuda toplam 10 kişisel sergi açmıştır.

Şimdiye kadar 10 su altı olmak üzere, toplam 19 kişisel sergi açmıştır. Deniz Subayı Ressamları Kataloğu’nda, yurtiçi ve yurt dışı özel koleksiyonlarda yapıtları bulunan amiralin, bir tablosu da İzmir Resim ve Heykel Müzesi koleksiyonunda bulunmaktadır. Okul devrelerinden beri değişik zamanlarda kaleme almış olduğu şiirlerini topladığı “Amiral’in Duygu Denizinden” ve “Dünden Kalan” adlarında iki şiir kitabı yayımlanmıştır.